Muziek - bands

Voor mij (Kees) is muziek meer dan een hobby. Al op jonge leeftijd, met de box tegen de piano aangeschoven, ondekte ik de muziek. Mijn ouders speelden piano en viool en ik moest ook maar eens op muziekles. En zoals dat in die tijd gebruikelijk was werd mijn eerste muziekinstrument een blokfluit. Een lerares was ook snel gevonden: mijn tante uit Zeist. Die gaf les in blokfluit, orgel, piano en clavecimbel.

Na een paar jaar blokfluit kroop ik achter de piano. Pop- of jazzmuziek was er toen nog niet bij. Eerst maar eens oefenen. Hoofdzakelijk klassieke muziek. Ik begon het steeds leuker te vinden en het ging mij makkelijk af. Nog maar een instrument erbij? Toen ik 11 jaar was reageerden mijn ouders op een oproep in het Utrechts Nieuwsblad, waarin studenten aan het Utrechts Conservatorium stage-leerlingen zochten voor hun opleiding tot muziekleraar. En daarom weer een ander instrument: de viool! Ik begon aan mijn eerste vioollessen.

Mijn interesse voor een muziekopleiding na de middelbare school lag voor de hand. Maar met welk instrument? Met de viool zat ik een aantal jaren op het Amersfoorts Jeugdorkest, waarmee ik behalve concerten in Nederland ook een tournee in Engeland had gedaan en had deelgenomen aan een festival van Europese jeugdorkesten in Wenen. Toch voelde ik meer voor de piano. Ik had inmiddels ook steeds meer interesse in pop- en jazzmuziek gekregen en met piano was dat goed te combineren met klassieke muziek. Destijds waren de mogelijkheden voor een opleiding in de 'lichte' muziek nog niet zo uitgebreid als nu, dus besloot ik voor de klassieke opleiding toelatingsexamen aan het Utrechts Conservatorium te doen. Ik werd aangenomen en begon vol goede moed aan de opleiding. Maar ik stopte al na korte tijd met de opleiding. Ik wilde niet alleen klassieke muziek, en misschien nog wel liever lichte muziek. En als klassiek pianist de kost verdienen zag ik niet zitten. Inmiddels zat ik in mijn eerste bandje, en dat vond ik veel spannender.

Ik besloot met de studie te stoppen en ik kon gaan werken bij Muziek Staffhorst in Utrecht, die later ook in vestigingen opende in Amersfoort en Nieuwegein. Verkoop van orgels, piano's en keyboards. Later ook hifi en video. En een aantal jaren later, ik werkte toen op de vestiging in Amersfoort, ook op de afdeling popmuziek: synthesizers, geluidsapparatuur enzovoort. En in de weekenden op pad met de band en met mijn eerste gospelkoor, 'Pamfanos' uit Zeist. Waar ik een paar jaar later Marjon zou ontmoeten.

Niet veel later had ik toch spijt dat ik de opleiding aan het conservatorium niet afgemaakt had. Daarom deed ik opnieuw toelatingsexamen. Dit keer voor de afdeling lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium. Daar zaten veel bekende muzikanten uit de Nederlandse jazz- en popmuziek en daar moest je destijds (eind jaren '80) zijn voor de beste en breedste opleiding voor de jazz- en popmuziek. Ik had het er erg naar mijn zin, en bleef in de weekenden werken bij Muziek Staffhorst.


De bands - Neighbours
Mijn eerste band was het all-round orkest Neighbours uit Ede. De gitarist van Pamfanos had mij daarvoor gevraagd. Een echte band voor 'bruiloften en partijen'. Het bekende feestrepertoire: jaren '60, '70 en '80 popmuziek, Nederlandstalige feestnummers en smartlappen en veel country. De bezetting van de band leende zich bijvoorbeeld goed voor de toen erg populaire nummers van o.a. de Eagles. Maar tijdens een feest kwam ook zeker André Hazes en Koos Albers een keer voorbij. En alles wat hoog in de Top-40 stond.

Avanti
Na een jaar of 5 werd ik door een collega bij Muziek Staffhorst gevraagd voor Avanti. Deze band had toen net een paar singles gemaakt, werd goed 'geplugd' in Hilversum en had al opgetreden bij 'Nederland Muziekland' op TV en bij 'Los Vast' van Jan Rietman op de radio. Dat zag ik natuurlijk wel zitten en heb toen afscheid genomen van de jongens in Ede. De muzikanten van Avanti kwamen hoofdzakelijk uit Utrecht. Ze waren wel wat ouder, en waren dus al langer in de popmuziek bezig. Toen ik mijn eerste pianolessen kreeg waren zij al met een oude VW bus aan het toeren door Duitsland. Veel ervaring en een hoop leuke verhalen dus.

Inmiddels was ik na een paar jaar Hilversums Conservatorium gestopt met de studie, want ik had een goed aanbod voor werk gekregen bij Roland Benelux, de importeur van electronische muziekinstrumenten en muziekapparatuur van de Japanse fabrikant Roland. Ik had mijn draai gevonden: de ideale combinatie van hobby en werk.

Avanti had voor een amateurband veel werk. Door de singles op de radio en TV kwam ook de naamsbekendheid. De bekendste single in die tijd was 'Dansen met z'n twee'. Dat is nog een lekkere zomerhit geworden en leverde veel publiciteit op. De opnamen werden gedaan bij de Rosegarden Studio's van Paul Post. Daar werden opnamen van veel Nederlandse artiesten gedaan (o.a. George Baker, Rob de Nijs, Het Goede Doel, Spaan en Vermegen). Door de naamsbekendheid hadden we binnen een paar jaar een paar 'vaste' locaties waar we veel kwamen.

Uiteindelijk heb ik het bij Avanti ruim 13 jaar volgehouden.
   
   

Avanti heeft in het verleden 6 singles uitgebracht. Op deze site een paar fragmenten.

 

 

LDJ en Band@Work
Na een paar jaar geen band werd Kees vaste toetsenist van LDJ, eveneens een coverband met meer nadruk op funk en disco repertoire, maar ook met bekende hits uit de top-100. Later ging Kees met een aantal leden uit LDJ mee naar Band@Work die tot op heden nogsteeds optredens verzorgen. Band@Work is een coverband met een standaard bezetting van 9 leden. Uniek zijn de blazers uit deze band, aangezien maar weinig coverband blazers hebben. Beide zijn afkomstig uit Amerika en wonen inmiddels al jaren in Nederland. Maar zowel in Amerika als Nederland hebben zij hun sporen verdiend met trompet en saxofoon.

in 2005 trad Band@Work 3 avonden achter elkaar op in een uitverkocht Ahoy. Het was uitverkocht. Niet vanwege de band, maar vanwege een grootse show van de Nederlandse illusionist Hans Klok. Wij speelden op de afterparty.

     

 

<< terug naar 'gospelkoren'
verder naar 'studio' >>